Vuonna 2006 löysin Ykkös-ystävän, josta olin erittäin suuresti innoissani. Huomasimme nopeasti olevamme hyvin samanhenkiset, ja kirjoittelu sähköpostitse oli helppoa. Kerroimme itsestämme, historioistamme ja ajatuksistamme, ja kirjeissä toistui jatkuvasti yksi sana: 'minäkin'. Ymmärsimme toistemme ajatuksia paremmin kuin läheisemme keskimäärin, ja hän on ainoa, joka on samantien oivaltanut pari ajatustani, joita olen yrittänyt muille aika turhaankin vääntää rautalangasta. Mikä parasta, hyvin merkittävinä pitämämme asenteetkin meillä menivät yksiin.

Olemme kirjoitelleet sähköpostia ja jossain vaiheessa perinteisiäkin kirjeitä ja tavanneet muutamaan otteeseen. Minusta tuntui pitkään, että olen löytänyt parhaan ystävän. Ihan pientä säröä toi se, että olemme eri sukupuolta, ja tietenkin yhtäkkinen innostus vastakkaisen sukupuolen edustajasta voi luoda epäilyksiä ja muita pikkumutkia, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä.

Tällaisessa kirjoittelussa yksi hankaluus on ollut ehkä se, että ystävyydeksi ei meinannut riittää kirjoittelu silloin tällöin. Meillä on kuitenkin välimatkaa ja omat aikataulumme, emmekä voi nähdä usein. On tuntunut, että on vaikea saada kerrottua kaikkea mitä haluaisi, sillä kirjoiteltavaa olisi niin paljon. Hankalaa on myös muistaa, mitä on jo kertonut ja mitä ei. Tähän samaan olen tietysti törmännyt muidenkin kanssa: yhtäkkiä toinen kysyy jotakin, minkä olisi ilman muuta olettanut jo kertoneensa. Sähköpostin plussapuoli onkin, että omat vanhat kirjeensä pääsee lukemaan helposti.

Kirjoittelumme kesti vuoden 2008 loppupuolelle kohtuullisin väliajoin. Jossain välissä taukoa oli ehkä hiukan enemmän, muttei kovin paljon. Vuoden aikana meillä alkoi ehkä enemmän tulla esiin eriäviä ajatuksia, emmekä enää ymmärtäneet niin täydellisesti toisiamme. Etenkin 2008 kevään ja kesän aikana minusta tuntui, että ystävyydessämme on tapahtunut jokin merkittävä muutos. Tähän on kyllä olemassa todennäköisiä syitä, mutta niitä en voi tässä alkaa eritellä loukkaamatta yksityisyyttä.

Ykkös-ystävä on ainakin periaatteessa yhä kuvioissa. En kuule hänestä juurikaan, mutta sen verran, että yhteydenpidon ei kai olisi tarkoitus katketa. En kuitenkaan osaa sanoa tästä ystävyydestä tällä hetkellä oikeastaan mitään, en tiedä miten tässä käy. Hetken ajan minulla kuitenkin oli kaikkien aikojen paras kaveri!